Een deugdelijke gasinstallatie

gas

Voor de aanleg van een goede gasinstallatie zijn duidelijke richtlijnen opgesteld. Zo moet je de fles in een gasdichte bun met een afvoer op het diepste punt overboord plaatsen. Verder zet je de fles zeevast. Op de fles monteer je een drukregelaar en een afsluiter. Het stukje slang van fles naar schotdoorvoer gasbun moet geschikt zijn voor propaan (hoge druk) en niet ouder dan drie jaar zijn. De datum staat op de slang. De lengte mag niet meer dan één meter bedragen.

Je gebruikt voor de overgang van bun naar leiding een schotdoorvoer. Neem voor de leiding zelf zacht koperen buis, die je goed opbeugelt. Dus niet los laten hangen. Aan het eind van de koperen leiding plaats je opnieuw een afsluiter. Vanaf hier gebruik je weer een goedgekeurde slang naar de uiteindelijke verbruiker. De laatste is voorzien van een thermische beveiliging, waardoor de gastoevoer wordt afgesloten mocht de vlam onverhoopt uitwaaien (zie tekening).

Gas is zwaarder dan lucht en zal zich bij een lekkage op het diepste punt van het schip verzamelen. Plaats daarom op dat punt een gasalarm, dat afgaat als er zich een gas (of benzine-) mengsel ophoopt.

Bedenk dat een goede gasinstallatie aan boord erg belangrijk is. Het is daarom verstandig deze door een erkende vakman aan te laten leggen.

(Bron: brocure ‘Gasveilig’, een gezamenlijke uitgave van het watersportberad, de Watersportbond, het KNMC, de Hiswa en de ANWB)

Bij twijfel kun  je de gasinstallatie aan boord laten controleren door een gecertificeerde controleur.

Zie ook onze video de Veilige gasinstallatie.


Antwoorden van de expert:
Bert Voorn
Expert: Bert Voorn
Verzekeringsexpert bij Europeesche ...

Eelco Piena
Expert: Eelco Piena
Allround watersport expert

Ferry Brons
Expert: Ferry Brons
Schadespecialist bij Europeesche ...

Frank Werneke
Expert: Frank Werneke
Accountmanager Special Accounts bij ...

Vraag 1/7

Stel ook een vraag

Stel hier uw vraag aan onze experts